Deset mesta koja morate da vidite pre nego što nestanu

Lepota koja nam kopni pred ocima: Deset mesta koja morate da vidite pre nego što nestanu

Baš kao i životinje, i mnoga mesta mogu da postanu ugrožena,a neka od najlepših na svetu postepeno nestaju. Naucnici tvrde da klimatske promene koje pogadaju okeane, koralne grebene, obale, pa cak i citave gradove, kao i ubrzani razvoj, mogu da izazovu dramaticne posledice i ugroze pradavna mesta i njihove jedinstvene kulture. Deset mesta kojima pret iopasnost da se zauvek promene ili cak potpuno nestanu.1. Uskršnje ostrvo (Cile)

Uskršnje ostrvo, poznato po svojih 887 moai skulptura u ljudskom oblicju, ima svega 5.000 stanovnika, od kojih manje od polovinu cine pripadnici urodenickog plemena Rapa Nui. Najnoviji dogadaji,kao što je otvaranje luksuznog eko-letovališta, zabrinjavaju lokalne vlasti, koje strahuju od navale turista - do te mere da je pokrenut postupak za ogranicenje broja posetilaca. Pre nego što se to desi, iskoristite priliku da obidete ostrvo, vidite moai statue i drevne petroglife (slike nazidovima pecina), ili da doživite izvanredno iskustvo ronjenja u u njegovim vodama.

2. Antarktik

Ako je verovati Nasinim strucnjacima, ledeni kontinent Antarktik se topi. Proci ce, doduše, još dosta vremena pre nego što se potpuno otopi, ali u toku je uvodenje mera kako bi negativni uticaj turizma na okolinubio sveden na minimum. Tako brodovi koji prevoze više od 500 putnika više nesmeju da plove moreuzima.


Medunarodno udruženje ogranizatora antarktickih tura najavljuje još oštrije mere, pa zato rezervišite krstarenje dok je vreme.

 

Americka agencija “Ejberkrombi end Kent” organizuje ekološka putovanja. Idite dok još imate šta da vidite - životinje u svom prirodnom okruženju, džinovske ledene šelfove i upecatljive planinske vence.

 

3. Macu Pikcu i Cokekirao (Peru)

 Razvoj nece zaobici ni ostatke drevnecivilizacije grada Cokekirao, poznatog kao “Drugi Macu Pikcu”. Vlada Perua nedavno je najavila izgradnju pet kilometara duge žicare do njega.

 

To ce svakako dovesti do turistickog buma i procenjuje se dace nakon puštanja žicare u saobracaj 2015. godine grad svakodnevno posecivati 3.000 ljudi. Posetioci Macu Pikcua i Cokekiraoa mogu da uživaju u prelepim planinskim pejzažima i impresivnoj drevnoj arhitekturi.

 

4. Kilimandžaro (Tanzanija)

U svetu su retka mesta koja su tako živopisna kao vulkan Kilimandžaro. Najviši vrh u Africi, kome je Hemingvej posvetio svoju pripovetku “Snegovi Kilimandžara”, omiljena je destinacija planinara. Istraživanja,medutim, navode na zakljucak da ce “snegovi” nestati za 20 godina,buduci da je za sto godina nestalo više od 85 odsto ledene kape.

 

5. Veliki koralni greben (Australija)

Veliki koralni greben ima reputaciju jedne od najlepših ronilackih destinacija, ali suocen je sa problemima kao što su porast temperature okeana, zagadenje vode i ribolov, što dovodi do erozije najveceg koralnog grebena na svetu. Prema podacima Meduvladinog panela o klimatskim promenama, brzina propadanja 7.000 godina starog grebena je bezpresedana, a neki naucnici predvidaju da bi mogao da nestane u roku od 40 godina.


Zbog jedinstvenog i spektakularnog “asortimana” korala, ribe i drugih vrstamorskog sveta, ljubitelji turizma trebalo bi da ga stave na spisak destinacija koje ne treba propustiti.

 

6. Kulebra i Vjekes

Dva rajska ostrvceta kod istocne obale Portorika ostvarilasu pobedu nad americkom mornaricom kada je zaustavljena vojna vežba granatiranja koja je pretila da ugrozi životnu sredinu. Sada su, medutim, suocena sa novom pretnjom: prekomernom gradnjom. Lokalne upravestrahuju da ce njihova ostrva zbog toga izgubiti šarm “netaknute” lepote.

 

Poštujte mir kojim prirodno odišu ova ostrva i uživajte uekološkim aktivnostima kao što su vožnja kajakom u Bioluminiscentnom zalivu kod Vjekesa ili posmatranju korala tokom ronjenja pored plaže “Karlos Rosario” u Kulebri.

 

7. Mrtvo More (Izrael i Jordan)

Prekomerna eksploatacija reke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje vec 50 godina i dovela je do opadanja nivoa vode u moru zaoko 90 centimetara godišnje. Rešenje ovog problema trebalo bi da obezbedi projekat “Crveno-Mrtvo”, tj. izgradnja sistema kanala za preusmeravanje vode iz Crvenog mora u Mrtvo more.


Lokalne grupe za zaštitu okoline tvrde da ce taj projekat nepovratno narušit iekosistem Mrtvog mora, ali ako se on ne realizuje, cuveno more moglo bi da seisuši u narednih 40 godina.

 

8. Tadž Mahal (Agra, Indija)

Mauzolej koji u sebi objedinjuje mnoštvo razlicitih arhitektonskih stilova izgraden je u 17. veku u znak secanja na Mumtaz Mahal,omiljenu suprugu šaha Šala Džahana. Svake godine poseti ga tri miliona ljudi,ali za pet godina to možda nece biti slucaj. UNESCO i grupe za zaštitu kulturnog nasleda traže od indijskih vlasti da zatvore Tadž Mahal, jer smatrajuda se pod uticajem zagadenja vazduhaneprofesionalne restauracije i masovnog turizma malo-pomalo uništava eksterijer objekta.

 

Dok se to ne dogodi, možete da uživate u upecatljivim detaljima ovog zdanja, ciji su zidovi ukrašeni nežnim cvetnim i kaligrafskim šarama sa umetnutim poludragim kamenjem.

 

9. Venecija (Italija)

Iako vodeni kanali doprinose romanticnoj atmosferi,“plutajuci grad” možda ce doživeti sudbinu Atlantide.


Nova studija Univerziteta u Padovi pokazuje da grad tone velikom brzinom, a arhitekte upozoravaju da voda ugrožava temelje zgrada. Dok gradjoš nije potonuo, krenite u plovidbu Velikim kanalom i pogledajte prelepe mozaike Bazilike Svetog Marka. I obavezno probajte lokalne specijalitete i vina!

 

10. Tibet

Jedinstvena tibetanska kultura propada otkako je država1950. godine potpala pod vlast Kine. Uprkos zalaganju aktivista za oslobadanje Tibeta od kineske okupacije, jezik i mnoge kulturne tradicije brzo nestaju.


Kineska vlada povremeno zatvara granice za strane turiste, a ako, nekim slucajem, uspete da se domognete Tibeta, obavezno posetite Palatu Potala i manastir Ganden.

Izvor: www.blic.rs

Pošaljite online upit za ovaj objekat

Vaše ime:
E-mail adresa:
Telefon:
Tekst poruke: